Korzenie firmy Fishparty Manufaktura sięgają kilkupokoleniowych tradycji rybackich, ponieważ nasza rodzina od ponad 60 lat praktykuje rybołówstwo.
Początkowo na potrzeby spotkań rodzinnych przygotowaliśmy potrawy z ryb, których postać i smak były doskonalone przez lata. Kazimiera Świątek wraz z mężem Henrykiem, opracowywali skład różnych marynat śledziowych, a efektem ich wieloletniej pracy są receptury, z których Manufaktura obecnie korzysta.
Kilka lat temu dojrzał w nas pomysł wypłynięcia na polski rynek, w celu podzielenia się swoją pasją. Dlatego od roku 2013, działamy oficjalnie jako Manufaktura Fishparty.
Misją Fishparty Manufaktura jest przełamanie mitu zanieczyszczonego Bałtyku, przywrócenie produktom rybnym należytego miejsca na naszych stołach, a także udowodnienie, że śledź może pachnieć wyłącznie świeżością!
W osiąganiu tych wyzwań, pomagają nam m. in. praktyczne umiejętności, udokumentowana wiedza z zakresu oceanografii chemicznej i auditingu ekologicznego, a także etyka pracy- rozumiana jako rezygnacja ze stosowania środków konserwujących i ulepszaczy. Zachowujemy równowagę między tradycyjnymi procedurami przygotowania produktów a wykorzystaniem nowoczesnych technologii, gwarantujących świeżość koreczków śledziowych.
Tajemnica naszych śledzi opiera się na umiejętnym łączeniu trzech kluczowych składników: doświadczenia, wiedzy i pasji. Rezultatem tej receptury jest świeża, zdrowa ryba.
Formalne potwierdzenie jakości naszych produktów, przyniosły tegoroczne wyniki analiz przeprowadzonych przez Morski Instytut Rybacki na obecność zawartości substancji chemicznych. Opinia stwierdza, że żadna z badanych substancji nie przekracza dopuszczalnej wartości. Tych samych wniosków dostarcza raport analityczny Polskiego Centrum Akredytacji i Eurofins, uwzględniający 51 pozycji, z których żadna nie przekracza dopuszczalnej normy!
Co jednak najważniejsze, nasze śledzie świetnie wypadają w ocenach Klientów (także korporacyjnych), o czym najlepiej świadczy stale rosnące ich grono.
Mamy świadomość, że kluczowa weryfikacja przeprowadzana jest przez kubki smakowe wymagających smakoszy i to Państwa zadowolenie wyznacza poziom koreczków śledziowych Manufaktury. Na potwierdzenie przytoczymy fragment opinii Mai Flynn- dietetyka i naturopaty:
Zawsze gdy jestem w Polsce, szukam w sklepach “czystych” gotowców. Ostatnio natknęłam się na marynowane śledzie domowej produkcji małej, rodzinnej firmy Fishparty Manufaktura. Sama nazwa wskazywała, że musi być dobrze. Bez wątpienia są to najlepsze koreczki śledziowe jakie dotychczas udało mi się znaleźć na polskim rynku. Zero sztucznych konserwantów i dodatków, świetne kompozycje smakowe i co ważne – cebulka nadal chrupiąca!